Riippuvuuden ja autenttisuuden tasapaino on olennaista!
Aikuinenkin etsii turvaa. Olennaista on missä määrin sitä etsii itsestä ja missä määrin itsen ulkopuolelta.
Tätä suhtautumista puolestaan määrittää kaksi olennaista kehityskulkua: se miten varhaista riippuvuutta muista ihmisistä on toteutettu ja miten autenttista kehitystä on tuettu.
Historia meissä kirjoittaa automaattisesti käsikirjoitusta siitä, miten toteuttaa omaa ihmisyyttään. Tietoisuus on avain, joka voi muuttaa juonen kulkua.
Miten lapsen riippuvuus muista ja autenttisen itsen kehittyminen ovat yhteydessä toisiinsa!
Lapsen riippuvuus muista ja autenttisen itsen kehittyminen ovat keskeisesti yhteydessä toisiinsa lapsen kasvun ja kehityksen aikana. Tämä yhteys ilmenee useissa kehityspsykologian teorioissa ja käsitteissä, jotka tarkastelevat, miten lapsi oppii tunnistamaan ja ilmaisemaan omaa itseään suhteessa muihin ihmisiin. Tässä muutamia tapoja, joilla nämä kaksi ovat yhteydessä:
- Turvallinen kiintymyssuhde: Lapsen varhainen riippuvuus hoitajastaan on perusta turvalliselle kiintymyssuhteelle, joka on välttämätön osa terveen ja autenttisen itsen kehittymistä. Turvallisesti kiintyneet lapset oppivat luottamaan muihin, tuntemaan olonsa turvalliseksi ilmaisemaan itseään ja tutkimaan maailmaa, mikä edistää itsenäisyyden ja itsetuntemuksen kehittymistä.
- Itsetuntemuksen kehitys: Lapsuudessa koettu riippuvuus vanhemmista ja muista läheisistä ihmissuhteista antaa lapselle mahdollisuuden kokea, oppia ja ymmärtää erilaisia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymistä. Tämä vuorovaikutus auttaa lasta hahmottamaan omaa minuuttaan suhteessa muihin, mikä on keskeistä autenttisen itsen kehittymiselle.
- Sosiaalinen ja emotionaalinen oppiminen: Vuorovaikutus muiden kanssa tarjoaa lapselle kehyksen, jonka sisällä hän voi oppia sosiaalisia taitoja, empatiaa ja itsesäätelyä. Nämä taidot ovat tärkeitä, kun lapsi oppii tunnistamaan ja ilmaisemaan omaa ainutlaatuista itseään tavalla, joka on sekä itselle että muille merkityksellinen.
- Itsenäisyyden ja autonomian kehitys: Vaikka lapsen alkuvaiheen riippuvuus aikuisista on normaali osa kehitystä, lapsen kasvaessa hän alkaa pyrkiä kohti suurempaa itsenäisyyttä ja autonomiaa. Tämä itsenäistymisprosessi on keskeinen autenttisen itsen kehittymiselle, sillä lapsi alkaa tehdä omia valintoja, kokea niiden seurauksia ja oppia tuntemaan itseään paremmin.
- Riippuvuuden ja itsenäisyyden tasapaino: Lapsen kehittyessä hän oppii löytämään tasapainon riippuvuuden ja itsenäisyyden välillä, mikä on tärkeää tasapainoisen identiteetin ja autenttisen itsen kehittymiselle. Terveessä kehityksessä lapsi oppii, että on mahdollista olla yhteydessä toisiin säilyttäen samalla oman ainutlaatuisen minuutensa.
Näin ollen, lapsen varhainen riippuvuus muista ja hänen kykynsä kehittää autenttinen itse ovat tiiviisti toisiinsa kietoutuneita prosesseja, jotka vaikuttavat toisiinsa lapsen kasvun ja kehityksen eri vaiheissa.
Varhaiset kokemukset ja ylisukupolvinen historiammekin vaikuttaa siihen, miten koemme ihmisyyden ja toteutamme sen mahdollisuuksia. Hyväksyvä itsen ja oman elämän tarkastelu sekä omista automaattisista (mielen-) malleista irrottautuminen rakentaa uudelleen ihmisyytemme peruspilareita
ANNE PUOLAKANAHO
TERAPIAA, VERKKOKURSSEJA, KOULUTUSTA
#Tietoisuus, #Kehityspsykologia, #AutenttinenItse, #Kiintymyssuhde, #LapsenKasvu, #Itsetuntemus,
#tietoisuus,#SosiaalinenOppiminen, #EmotionaalinenKehitys,
#ItsenäisyysJaRiippuvuus, #LapsuudenVaikutus, #IdentiteetinKehitys, #VanhemmuusJaKasvatus,
#TurvallinenKiintymys, #EmpatianOppiminen, #LapsenHyvinvointi, #VanhemmuudenVoima