Miten pulmat lapsuusiän autonomisessa kehityksessä näkyvät aikuisena?

09.04.2024

L A P S U U D E N  L U K O T – 

A I K U I S U U D E N A V A I M E T


Lapsuusiän autonomisen kehityksen pulmat voivat näkyä aikuisena monina eri tavoin, sillä lapsuudessa koetut kokemukset ja ylisukupolvisesti siirtyvät taakat vaikuttavat syvästi meidän jokaisen psyykkiseen hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja käyttäytymismalleihin aikuisiällä.

Autonomisen kehityksen pulmat näyttäytyvät aikuisena usein yhteydettömyytenä aitoon, autenttiseen itseen tai /ja vuorovaikutuksen pulmina.

Ihmiset eivät ole yleensä syvälti tietoisia näistä kokemuksista eikä niiden tuomista elämää rajoittavista seurauksista.

Tietoisuustaitojen omaksuminen avaa portteja, joiden avulla on mahdollista tunnistaa ja vapautua näistä elämää rajoittamista sisäisistä ohjelmoinneista. 


Tässä on joitakin yleisiä tapoja, joilla nämä haasteet voivat ilmetä aikuisena:

  1. Riippuvuussuhteet: Aikuiset, jotka eivät ole kehittäneet riittävää autonomiaa lapsuudessa, voivat olla alttiita muodostamaan riippuvaisia suhteita. He saattavat kokea vaikeuksia tehdä päätöksiä itsenäisesti tai tuntea tarvetta nojata muihin henkilöihin emotionaalisesti tai taloudellisesti.
  2. Itsetunnon ongelmat: Autonomian kehittymisen puutteet voivat johtaa heikentyneeseen itsetuntoon ja itseluottamuksen puutteeseen. Aikuiset saattavat epäillä omia kykyjään ja arvostaa itseään vähemmän, mikä voi vaikuttaa heidän ura- ja henkilökohtaiseen elämäänsä.
  3. Vaikeudet rajojen asettamisessa: Autonomian kehittymisen haasteet voivat ilmetä vaikeuksina asettaa terveitä rajoja ihmissuhteissa. Aikuiset saattavat kokea, että heidän on vaikea sanoa "ei" tai puolustaa omia tarpeitaan ja toiveitaan.
  4. Pelko hylätyksi tulemisesta: Lapsuuden autonomiaan liittyvät haasteet voivat johtaa pelkoon hylätyksi tulemisesta, mikä voi vaikuttaa ihmissuhteiden laatuun. Aikuiset saattavat olla liian sopeutuvaisia tai pyrkiä miellyttämään muita välttääkseen hylkäämisen.
  5. Kontrollin tarve: Joillakin aikuisilla voi olla tarve kontrolloida ympäristöään ja ihmisiä ympärillään, mikä voi olla yritys kompensoida lapsuudessa koettua avuttomuuden tunnetta.
  6. Vaikeudet päätöksenteossa: Autonomian kehittymättömyys voi johtaa epäröintiin ja vaikeuksiin päätöksenteossa. Aikuiset saattavat kokea, että heidän on vaikea tehdä valintoja ilman ulkopuolista vahvistusta.
  7. Mielenterveysongelmat: Lapsuuden autonomian kehitykseen liittyvät pulmat voivat altistaa mielenterveysongelmille, kuten ahdistukselle, masennukselle ja itsetuhoiselle käyttäytymiselle.
  8. Ammatilliset haasteet: Vaikeudet autonomiassa voivat näkyä myös työelämässä, jossa yksilö saattaa kokea haasteita itsenäisessä työskentelyssä, johtajuudessa tai urakehityksessä.

On tärkeää muistaa, että vaikka lapsuudessa koetut autonomian kehityksen pulmat voivat vaikuttaa aikuisuuteen, ne eivät määritä yksilön kykyä kasvaa ja kehittyä. 

Monet aikuiset työskentelevät menestyksekkäästi näiden haasteiden parissa terapian, itsereflektion ja henkilökohtaisen kehityksen kautta, oppien rakentamaan terveempiä ihmissuhteita ja vahvistamaan itsetuntemustaan. Kaikkien näiden lähestymistapojen taustalla vaikuttaa tietoisuus ja sen ohjaamat, itseä arvostavat elämän valinnat.


ANNE PUOLAKANAHO

TERAPIAA, VERKKOKURSSEJA, KOULUTUSTA

YHTEYS@KEVYTMIELI.FI

#LapsuudenKehitys, #Itseohjautuvuu, #HenkilökohtainenKasvu, #Mielenterveys, #Ihmissuhteet, #Itsetuntemus, #Autonomia, #ElämänMuutos, #TerapiaMatka, #AikuisuudenHaasteet